https://www.facebook.com/tr?id=347806332354059&ev=PageView&noscript=1" />

013/333 136
062/333 136

Oslobođenja 6, Pančevo

013/332 272
062/332 272

Aviv Park, Pančevo

011/630 8397
069/630 839

Aviv Park, Beograd

04.04.2011

Kako se osloboditi grinja?

Šta su to grinje? Grinje su mikroorganizmi, po obliku slični paucima. Ima ih u svakoj sobi, najviše u kućnoj prašini, posebno u tepisima i krevetima. Grinje se skupljaju i u odeći i ne mogu se uništiti pranjem ispod 60°C.

Čime se hrane?

Prosečan krevet je dom za oko milion mikroskopskih grinja. Hrane se mrtvim ćelijama kože. Nemojte misliti da će ih čista posteljina sprečiti da dođu do vas - nečemu što je veličine kućne grinje rupice najgušće tkanine izgledaju baš kao što čoveku izgledaju širom otvorena vrata. Izmet grinja je idealna podloga za razvoj bakterija koje su glavni krivci za neprijatan miris prilikom znojenja (posebno nogu), kao i za intenzivnu perut kose. Ispitivanjem je utvrđeno da ako je jastuk star šest godina, jednu desetinu njegove težine čine izguljena koža, žive grinje, mrtve grinje i izmet grinja. Ali, to su barem vaše grinje, još gore je kad ležite na hotelskom ili studentskom krevetu na kom je ko zna ko sve ležao i ostavljao svoje grinje.

Da li grinje izazivaju još neke zdravstvene probleme?

Iako su grinje s nama od pamtiveka, otkrivene su tek 1965. godine proučavanjem uzročnika nastanka alergija. Utvrđeno je da su grinje jedan od najvećih uzročnika alergijskih reakcija kože. Najbolji način da se zaštitite od alergija je da smanjite nivo prašine i mikroorganizama. To delimično možete postići redovnom higijenom (čišćenjem i usisavanjem). Ali, nije samo koža ta koja reaguje na grinje. Najčešći uzročnik reakcija kod osoba koje pate od astme, alergijskog rinitisa (upale sluzokože nosa), bronhitisa i koprivnjače jesu grinje (Dermatopxagoides pteronyssimus). Izmet grinja je najjači inhalatorni alergen na svetu, od kojeg pate stotine miliona ljudi.

Kako se uništavaju grinje?

Grinje se veoma teško uništavaju uobičajenim načinima održavanja kućne higijene. Mašina za pranje veša im skoro uopšte ne smeta a kesa za sakupljanje prašine u usisivaču za njih nije naročita prepreka – one zajedno sa vazduhom prolaze kroz kesu, raspršuju se i ponovo se skupljaju na krevetima i tepisima. Jedini efikasan uređaj je usisivač sa vodenim filterom, jer kod njega sva prašina i grinje ostaju u vodi. Ali, usisavanje nikada ne može biti 100% efikasno pa je potreban odgovarajući hemijski tretman. On treba ne samo da uništi sve postojeće, već i grinje koje dođu iz vazduha ili sa odeće po završetku čišćenja. Hemikalija ima raznih vrsta pa treba obratiti pažnju da budu prijatnog mirisa, neotrovne za ljude i da ne uništavaju prirodu. Savremene mašine za čišćenje kombinacijom ove dve metode postižu da kreveti i tepisi budu čistiji od novih, tek izašlih iz fabrike!

Jedan od najboljih načina uništavanja grinja je stavljanje odeće i posteljine u zamrzivač na 24h.


« Nazad na listu

Back to top