https://www.facebook.com/tr?id=347806332354059&ev=PageView&noscript=1" />

013/333 136
062/333 136

Oslobođenja 6, Pančevo

013/332 272
062/332 272

Aviv Park, Pančevo

011/630 8397
069/630 839

Aviv Park, Beograd

01.04.2011

10 razloga za vunenu posteljinu

Vuna je idealna za korišćenje u svim godišnjim dobima. Ukoliko legnete u posteljinu od vune ona će održavati temperaturu vašeg tela u «komfornoj zoni».

1. Vuna je idealna za korišćenje u svim godišnjim dobima

Ukoliko legnete u posteljinu od vune ona će održavati temperaturu vašeg tela u «komfornoj zoni». Svi znamo da vuna štiti od niskih temperatura, ali malo nas zna da vuna štiti i od visokih temperatura. Beduini se na primer, umotavaju u vunu da bi se zaštitili od ekstremno visokih temperatura, a eskimi od hladnoće.

2. Idealna temperaturna regulacija

Vuna održava temperaturu vašeg tela stalnom. Nasuprot pamuku i sintetičkim materijalima, vuna stalno kontroliše temperaturne promene i temperaturu zadržava u takozvanoj «komfornoj zoni» (prijatna zona), održavajući Vašu telesnu temperaturu.

3. Najbolja kontrola vlage

Vuna održava, tj. vrši razmenu vlage između čovekovog tela i nje i na taj način održava vlažnost vaše kože. Vuneno vlakno ima sposobnost da vlagu primljenu od tela jednostavno pročisti, višak oslobodi, a ostatak vrati telu, odnosno koži.

4. Prijatna, suva sredina otporna na buđ, gljivice...

Vuna odbija vodene kapi, a može da upije do trećine sopstvene težine vodene pare (vlage), a da se pri tome ne oseća vlažnom. Zahvaljujući ovom važnom kvalitetu vuna bez obzira na vlagu koju zadrži u sebi, ne može da se ubuđa i u njoj se ne mogu razviti plesan i gljivice.

5. Superelastično vlakno... kiseonična terapija

Molekularni sastav vune kao i njihova posebna struktura daju joj elastičnost i sposobnost da primi veliku količinu vazduha, kao i laku razmenu kiseonika sa kožom. U toku korišćenja, očekivano je da vunena vlakna polegnu, ali iznošenje na svež vazduh (bez direktnog izlaganja suncu) može da učini čudo. Vuna ustvari «uživa» kada se luftira, takoreći diše. Na taj način upija okolni svež vazduh ispuštajući iz sebe nečistoće.

6. Nezapaljiva

Vuna je teško zapaljiva i ne gori ukoliko nije direktno izložena plamenu. Vuna je daleko najsigurniji način da svoj dom ili neku instituciju kao što su bolnice, hoteli i škole, zaštitite od požara.

7. Uravnotežava rad srca

Dokazano je da ritam rada srca kod ljudi koji su spavali ispod vunene posteljine mirniji i uravnoteženiji nego kod onih koji su spavali ispod posteljine od drugih materijala.

8. Antialergen

Vunena posteljina ne izaziva alergije. Osnovni sadržaj vunenog vlakna je vunena masnoća, poznatija kao lanolin koji ima antibakterijsko dejstvo i zato je priznat u farmaciji i koristi se kao osnova mnogih kozmetičkih krema da bi se sprečilo njihovo kvarenje tokom upotrebe.

9. Antireumatska

Vuna je idealna preventiva protiv prehlada i spavanja u vlažnim posteljama, a samim tim deluje i kao preventiva od reumatskih oboljenja. Zahvaljujući stabilnom održavanju telesne temperature, nema iritiranja nerava koji su uzrok bola, na taj način se ublažuju i reumatske tegobe. Aminokiseline u strukturi vune su se pokazale kao veoma uspešne u ublažavanju gihta. Svi oni koji nose vunene čarape osetili su prednosti, da nema preteranog znojenja, neprijatnog mirisa, kao eliminisanje gljivičnih oboljenja stopala.

10. Zdrav san

Tokom spavanja organizam troši energiju, bilo kroz proces zagrevanja (drhtanje) kada nam je hladno ili znojenja kada nam je pretoplo. Zato je bitno da kvalitet posteljine bude takav kako bi trošili što manje energije na ove aktivnosti i kako bi se ujutru probudili odmorni. Posteljina od vune nam zaista može pomoći.

Sve gore nabrojane karakteristike nam omogućavaju da u posteljini od vune zaista spavamo i da se naš organizam relaksira i akumulira neophodnu energiju, a ne da je troši.

VUNA ČUDO PRIRODE

Vuneno prirodno vlakno je jedna od najstarijih sirovina za odeću. Još 3500 godina p.n.e. vuneno vlakno je bilo cenjeno kao velika dragocenost i bogatstvo. Vuna je jedna od mnogobrojnih malih čuda prirode.


« Nazad na listu

Back to top